Belgiju potresa skandal zbog lošeg mesa koje je izvoženo na Kosovu

U Belgiji je nastao skandal zbog kvaliteta mesa koje konzumiraju građani, nakon što je otkriveno da je firma VEVIBA, jedan od važnijih dobavljača, funkcionisala u neprihvatljivim sanitarnim uslovima, te da je manipulisala sa sadržinom mesa kao i etiketama roka trajanja.

Prvi put se čulo o sumnjivom mesu na Kosovu, 2016. godine kada je kosovski preduzimač upozorio belgijske vlasti da je od kompanije VEVIBA dobio isporuku sa pokvarenim mesom. Skoro dvije godine ta kompanija je nesmetano funkcionisala sve do prije par dana kada je skandal dobio ozbiljne razmjere.

Ova vijest je glavna u svim belgijskim medijima, jer je kompanija VEVIBA snabdijevala većinu najpoznatijih supermaketa u zemlji. Mediji intervjuišu radnike kompanije koji opisuju loše higijenske uslove rada kao i namjerne manipulacije od strane vlasnika kompanije.

U istrazi učestvuje 20 inspektora i 40 policijskih službenika. Dosadašnje kontrole su pokazale da su vlasnici kompanije počinili veći broj krivičnih djela. Među nalazima su i otkrivanje djelova trupa koji nisu namjenjeni za konzumiranje a pronađeni su u mljevenom mesu, poput životinjske kože oko grla i udova. Kontrolori su takođe otkrili da datum zamrzavanja koji je naveden na etiketi nije tačan.

Jedan od radnika VEVIBA-e, koji je insistirao na anonimnosti, je za lokalnu televiziju, priznao da je lično spakovao meso koje je bilo namjenjeno za Kosovo. U intervjuu je ovaj svjedok naglasio kako se u isporuci za Kosovo pakovalo bajato meso koje se ne smije konzumirati. On je čak objasnio kako svježe meso obično krvari a iz mesa koje je vakumirano za Kosovo izlazila je tečnost zelene boje. Ovaj svjedok je potvrdio i da je lično mjenjao etikete za meso čiji je rok upotebe već istekao.

Belgijske nadležne vlasti su potvrdile da je većina mesa u lokalnim supermarketima dobrog kvaliteta, što podrazumijeva da je bajato meso uglavnom završilo na destinacijama gdje se izvozilo. Veb stranica ove kompanije od juče ne funkcioniše, stoga se ne može utvrditi u kojim zemljama, osim Kosova, je ova kompanija izvozila meso. Prema belgijksim medijima, VEVIBA je izvozila u cijeloj Jugoistočnoj Evropi i Africi.

Zadnje iz rubrike

Najnovije vijesti »

Popularno

Nema aktuelnosti za ovaj period!

Facebook

Fotografija dana