Crna Gora: Turci sve češće otvaraju firme i kupuju nekretnine

Sve više turskih državljana dolazi u Crnu Goru gdje otvaraju firme, kupuju nekretnine i nostrificiraju diplome. Advokati i službenici agencija za nekretnine, koji sa njima sarađuju, kazali su “Vijestima” da je većinom riječ o ljudima koji zbog nestabilne političke situacije ili neslaganja sa politikom predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdogan) napuštaju Tursku.

Tržište nekretnina

Podaci iz agencija za promet nekretnina pokazuju da kupci iz ove zemlje igraju već značajnu ulogu na tržištu nekretnina od Kotora, Budve i Petrovca, preko Podgorice, sve do Žabljaka.

Naprimjer, Turci su zakupili poznati kafić u centru Petrovca, u Budvi, Podgorici i Kotoru kupili veliki broj stanova i kuća, a u Kotoru (Starom gradu) otvorili radnje za prodaju suvenira.

Turcima je, navodno, i prodat plac površine više od 2.000 kvadrata ispod Savinog kuka na Žabljaku, koji je donedavno bio u vlasništvu jednog crnogorskog biznismena. Na toj lokaciji bi u bliskoj budućnosti trebalo da bude izgrađen novi hotel.

U više od 440 novoosnovanih kompanija u Crnoj Gori tokom 2017., prema podacima iz Centralnog registra Poreske uprave (CRPS), danas su vlasnici državljani Turske ili pravna lica iz te zemlje.

Za samo godinu broj firmi kojima gazduju investitori iz ove zemlje je skoro šestostruko uvećan.

Tokom 2017. godine, 441 osnivač iz Turske (438 fizičkih lica i tri pravna lica) registrirao je privredno drštvo u Crnoj Gori. Poređenja radi, tokom 2016., 76 lica iz Turske, a tokom 2015. godine svega 50 lica obavilo je registraciju novog privrednog društva.

Ukupan broj registriranih kompanija u zvaničnoj evidenciji Centralnog registra, čiji su osnivači turski državljani, mnogo je veći i iznosi 810 firmi.

“Najveći broj osnivača iz Turske (bez obzira na datum registracije) izvršio je registraciju privrednih društava u Podgorici – 311, Budvi – 282, Tivtu – 83, Kotoru – 39, Ulcinju – 34, Baru – 24, Rožajama – 18, Herceg Novom – 7, Bijelom Polju – 5, Nikšiću – 3, Cetinju – 2, Petnjici i Beranama po jedno”, saopćili su iz Poreske uprave (PU) Crne Gore.

Kako saznaju “Vijesti”, najveći broj novih kompanija turski državljani su registrirali za konsalting usluge, građevinske radove i nekretnine, kao i veletrgovinu robom.

Srednji sloj

– Nisam stekao utisak da se radi o bogatom, već o imućnom srednjem sloju među kojima ima dosta visokoobrazovanih ljudi, muzičara i naučnika. Oni nemaju lijepa očekivanja u vezi sa budućnošću u Turskoj, i strahuju od mogućeg rata – rekao je “Vijestima” jedan od poznatih advokata iz Budve koji je zahtijevao anonimnost.

Blagota Radović, vlasnik “Zetagradnje”, jedne od najpoznatijih građevinskih kompanija u Podgorici, kaže da među klijentima ima sve više državljana Turske.

– Od Nove godine, primijetan je, sa njihove strane, rast tražnje za stanovima – naveo je kratko Radović.

Na pitanje koliko je državljana Turske u posljednjih godinu dana zatražilo nostrifikaciju diplome u Crnoj Gori, iz Ministarstva prosvjete, kojim rukovodi ministar Damir Šehović, su odgovorili da je u posljednjem periodu povećan broj zahtjeva za nostrifikaciju diploma iz Turske.

“Preciznije, u prethodnih nekoliko mjeseci dobiveno je oko 70 zahtjeva za priznavanja. Uglavnom je riječ o fakultetskim diplomama, stečenim na javnim ustanovama visokog obrazovanja”, naveli su iz Ministarstva prosvjete.

Iz tog resora su objasnili da “rješavanje po zahtjevu stranke zavisi od slučaja do slučaja, odnosno svaki zahtjev prolazi prceduru kontrole statusa ustanove i same diplome”.

“Ukoliko je riječ o validnoj diplomi i ustanovi koja je licencirana i akreditirana, Ministarstvo ima obavezu da istu prizna. Podsjećamo da je i skoro 200 crnogorskih studenata u Tuskoj, te da sa ovom zemljom imamo odličnu saradnju u visokom obrazovanju, kao i da je riječ o državi čije su obrazovne ustanove uglavnom visokorangirane”, dodali su iz Ministarstva.

Prema njihovim podacima, u prethodnom periodu je oko 100 crnogorskih državljana već završilo studije, a jedan broj zahtjeva je turskih državljana.

“Godišnje imamo preko 2.000 zahtjeva za priznavanje diploma stečenih u inostranstvu”, naveli su iz Ministarstva provjete.

Pojedinačno, najveće dvije investicije iz Turske u Crnoj Gori do sada je Toščelikova kupovina imovine bivše nikšićke Željezare, u drugoj polovini 2012. godine za 15,1 milion eura i kupovina kontrolnog paketa bivših Kontejnerskih terminala i generalnih tereta iz Bara, danas, Port od Adria, krajem 2013. godine za 8,08 miliona eura.

Zadnje iz rubrike

Najnovije vijesti »

Popularno

Nema aktuelnosti za ovaj period!

Facebook

Fotografija dana