Kosovari voljni da plate do 2.500 eura za šengen pasoš

Zbog nedostatka liberalizacije viza, mladi Albanci na Kosovu ne oklijevaju da pronađu alternativne načine za odlazak u zemlje Evropske unije, spremni da plate i hiljade eura, čak i po cijenu da ilegalno napuste Kosovo, prenose mediji.

“Koha TV” objavila je video snimak, na kojem se vidi da su dva mladića spremni da plate dosta para, za pasoš koji bi im omogućio da napuste Kosovo.

Primjer je zabilježen u Glogovcu, gdje osoba sa inicijalima M. B., obećava nekolicini mladih ljudi da će im omogućiti pasoše različitih zemalja EU.

Dva mladića treba da plate po 2.500 eura, kako bi dobili slovenački pasoš.

M.B. im je rekao da će im omogućiti pasoš u roku od 15 dana, ali da će morati da ih preuzmu u Ambasadi Slovenije.

M.B. tvrdi da to neće biti falsifikovani pasoši i da je za to potrebna “razumna svota novca”. Ubjeđujući mladiće da to nije mnogo novca, M.B. tvrdi kako će imati pasoš za čitav život.

U daljoj konverzaciji, vidi se, da prodavac pasoša objašnjava mladićima kako će sumu izdvojenu za pasoše brzo zaraditi na zapadu.

KTV je kontaktirao sina osobe s inicijalima M.B. koji im je preko telefona rekao da njegov otac nije kontaktirao porodicu dva mjeseca, od kada je rekao da putuje u Hrvatsku.

Takođe, KTV je zatražio od kosovske policije, odgovor na pitanje da li znaju da se pasoši i vize prodaju na ovaj način, ali policijski službenici nisu reagovali.

Takođe nisu odgovorili ni na pitanje da li imaju podatak da je M.B. napustio Kosovo, kako je rekao članovima njegove porodice.

Kosovske vlasti se dvije i po godine muče sa demarkacijom granične linije sa Crnom Gorom, što je centralni uslov Evropske unije za odobravanje vizne liberalizacije žiteljima Kosova.

Premijer Ramush Haradinaj i predsjedništvo kosovske skupštine za sutra su sazvali sjednicu parlamenta na kojoj bi trebalo da se na dnevnom redu, ponovo, po ko zna koji put, nađe pitanje demarkacije sa Crnom Gorom.

Za ratifikaciju sporazuma o razgraničenju, potrebno je da u kosovskoj skupštini glasa 80 od 120 poslanika.

Otpor ratifikaciji sporazuma nailazio je zbog tvrdnje opozicionih poslanika da Kosovo njime gubi oko osam hiljada hektara.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Nema aktuelnosti za ovaj period!

Facebook

Fotografija dana