”NE” korupciji podrazumijeva “DA” napretku za narod Kosova

ÔÇ×U subotu, 9. decembra, obilie┼żavamo Me─Ĺunarodni dan borbe protiv korupcije, uz to nagla┼íavaju─çi kako izjavljuju─çi NE korupciji podrazumijeva DA napretku za narod Kosova”, navodi se u izjavi Kancelarije EU/Specijalne predstavnice EU, EULEX-a i ┼íefova EU misija povodom Me─Ĺunarodnog dana borbe protiv korupcije.

Kako se dalje navodi, “Kosovski narod ima pravo da o─Źekuje nezavisno i kvalitetno pravosu─Ĺe i institucije vladavine prava. Ima pravo da o─Źekuje da ─çe se te institucije efikasno boriti protiv korupcije.

Op┼íte rasprostranjena korupcija sprije─Źava ljude od dobijanja najboljih mogu─çih gra─Ĺanskih usluga, zdravstvenih usluga, obrazovanja. Minira vladavinu prava i kosovsku privredu. Kako institucije tako i gra─Ĺani ne smiju da toleri┼íu korupciju. Potrebna je pomo─ç medija kako bi se uticalo na pozitivne promjene u pona┼íanju prema korupciji”.

“Politi─Źka volja za sprije─Źavanje korupcije treba da bude realna”, isti─Źe se i dodaje kako se moraju preduzeti koraci za nezavisnu reviziju politi─Źkih stranaka, minimizovala korupcija u javnim nabavkama, revidirali zakoni o sukobu interesa i javnim slu┼żbenicima optu┼żenim ili osu─Ĺenim za te┼íka ili djela koja se povezuju sa korupcijom.

“Kosovske institucije moraju biti opremljene modernim alatima za zaplijenu imovine korumpiranih slu┼żbenika. Optu┼żene treba suspendovati, a osu─Ĺene razrje┼íiti sa polo┼żaja. Moraju se za┼ítiti uzbunjiva─Źi i svjedoci. Moraju se izdvojiti zadovoljavaju─çi finansijski i ljudski resursi za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, posebno u predmetima korupcije visokog nivoa. EU je predana u ulaganju zna─Źajnih sredstava za podr┼żavanje ovih napora.

Sna┼żan istorijat u predmetima borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala je va┼żan za proces pro┼íirenja, dok ga EU veoma striktno nadgleda. To je jedan od preostalih uslova za viznu liberalizaciju.

Borba protiv korupcije se mora odvijati na svim nivoima i od strane svih. Kako smo ujedinjeni u osu─Ĺivanju korupcije, toliko moramo biti ujedinjeni u postupanju protiv iste. Dugujemo sada┼ínjim i budu─çim generacijamaÔÇť, isti─Źe se u saop┼ítenju.

Zadnje iz rubrike

Najnovije vijesti »

Popularno

Facebook

Fotografija dana

´╗┐