“Normalizacija odnosa između Beograda i Prištine, po modelu dvije Njemačke”

Približavamo se završnoj fazi pregovaračkog procesa između Beograda i Prištine, konstatuje srbijanska direktorka Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović, piše lajmi.net.

Ona vjeruje da će rješenje biti negde na tragu modela “dvije Njemačke”.

Joksimović ukazuje da su u “diplomatskoj ofanzivi” po pitanju Kosova i međunarodna zajednica, ali i Beograd, koji, kaže, obavlja značajne konsultacije sa ključnim svjetskim centrima.

Razgovori koje je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u posljednje vrijeme imao sa vodećim političarima u Evropi i svijetu, primećuje Joksimović, vođeni su u smjeru da se za kosovski problem nađe kompromisno rješenje, koje bi zadovoljilo sve strane, ali i koje bi skinulo politički kriterijum sa agende evropskih integracija za Srbiju.

“To bi omogućilo da se Srbija fokusira na reformske procese i da se ubrzanim koracima kreće ka evropskim integracijama, odnosno, da do 2025. dostigne spoljnopolitički strateški cilj – punu integraciju u EU”, istakla je Joksimović.

“U ovom trenutku i dalje imamo formulaciju da je pravno obavezujući sporazum sa Prištinom nešto što je potrebno postići. Do sada je to bilo bijelo parče papira, a sad se čini da se ono polako popunjava određenim scenarijima, mada još nisu potpuno jasni obrisi onoga što bi ovaj dokument mogao sadržati”, kaže Joksimović.

Međutim, primećuje direktorka Centra, učestale su analize tink-tenkova, savjeta i instituta koje mogu biti indikatori u kom pravcu međunarodna zajednica razmišlja.

Neka od tih rješenja vjerovatno će, smatra Joksimović, biti inkorporirana u konačnu strategiju EU i SAD u odnosu na pitanje normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

S obzirom na činjenicu da pet zemalja članica EU nije priznalo nezavisnost Kosova, Joksimović vjeruje da to neće biti uslov postavljen pred Beograd.

Vjeruje i da će se raditi u pravcu modela “dvije Nemačke”:

“Naravno, svaki slučaj je specifičan, tako da pretpostavlaljam da ni ovaj model ne bi u potpunosti bio preslikan. Ideja o normalizaciji bez punog priznanja je nešto što pretpostavljam da je cilj kojim će se težiti”, zaključila je Joksimović.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana