Thaçi: Sporazum o normalizaciji odnosa sa Srbijom moguć 2018.

Predsjednik Kosova izjavio je da vjeruje da 2018. godina može biti odlučujuća za euroatlantsku perspektivu država zapadnog Balkana.

Predsednik Kosova Hashim Thaçi izjavio je da veruje da će naredne godine sa Srbijom biti potpisan sporazum o normalizaciji i pomirenju, kao i da 2018. može biti odlučujuća za evroatlantsku perspektivu država zapadnog Balkana.

Thaçi je rekao da evroatlantska perspektiva u velikoj mjeri zavisi od sposobnosti, hrabrosti i spremnosti samih država da prevaziđu međusobne probleme, koji su još otvoreni.

“Ja mnogo radim na tom polju, jer ne mislim da je išta drugo bitnije od mira, pomirenja i dobrosusjedskih odnosa. Dakle, vjerujem da tokom naredne godine mi treba da postignemo da potpišemo historijski sporazum sa Srbijom o normalizaciji i pomirenju”, rekao je Thaçi.

Na otvaranju konferencije “NATO i Zapadni Balkan: Regionalne dinamike u eri globalnih bezbjednosnih izazova”, koju su organizovali Ministarstvo spoljnih poslova Kosova i Kosovski centar za bezbjednosne studije, Thaçi je rekao da je Kosovo najbolji primjer reakcije NATO-a na najveći izazov sigurnosti u to vrijeme u Evropi.

Kosovski paradoks

“KFOR, koji je garant stabilnosti na Kosovu, najuspješnija je misija mira na svijetu decenijama zaredom. Kosovo je danas stabilna država sa jasnim težnjama”, rekao je Thaçi i dodao da se Kosovo, ipak, i dalje suočava sa paradoksima posebne vrste.

Po njegovom mišljenju, Kosovo je bez ikakve sumnje najviše proevropska država, najviše pro-NATO i proamerička na svijetu, a i dalje je najizolovanija država.

On je rekao da je Kosovo šampion u regionu u borbi protiv nasilnog terorizma nasuprot činjenici što je ostavljeno po strani i što još nije član Interpola.

“Kosovo je primjer ne samo u ovom djelu Evrope za međuvjersku i međuetničku toleranciju, ali, nažalost, još se nismo učlanili u UNESCO zbog političkih barijera Srbije i ostalih država koje zloupotrebljavaju UNESCO u političke svrhe”, dodao je on.

Govoreći o procesu transformacija Bezbjednosnih snaga Kosova (BSK), kosovski predsjednik je najavio da će, obezbjeđujući podršku za izmjenu Ustava za transformisanje BSK-a, u potpunom partnerstvu sa SAD-om i NATO-om stvoriti Oružane snage Kosova.

(Al Jazeera)

Zadnje iz rubrike

Najnovije vijesti »

Popularno

Facebook

Fotografija dana