Vlada Kosova za 4 posto povećala plate iz državnog budžeta

Vlada Kosova danas usvojila i odluku da se socijalna pomoć siromašnim kosovskim građanima poveća za 20 posto.

Vlada Kosova je usvojila odluku o povećanju od 4 posto na osnovnu platu, počev od 1. januara 2018. godine, za sve kategorije zaposlenih koji primaju plate iz budžeta Kosova, uključujući finansijska sredstva od 30 eura za radnike civilne službe i 44 eura za zaposlene u zdravstvu, prenosi Anadolu Agency (AA). 

Kako je saopšteno iz Vlade Kosova, ovo povećanje se primjenjuje i na nagrade članovima Kosovske akademije nauka i umjetnosti, ali neće obuhvatiti one koji su dobili povećanje plata prema odluci Vlade Kosova od 20. decembra 2017. godine. 

Vlada Kosova danas je usvojila i odluku da se socijalna pomoć siromašnim građanima Kosova poveća za 20 posto. Ministar rada i socijalnog staranja Skender Recica je, kako je saopšteno iz njegovog ministarstva, predstavljajući prijedlog kazao da socijalna pomoć nije povećavana od 2015. godine, iako je od tada bilo povećanja cijena mnogih artikala za ishranu iz porodične korpe. Socijalna pomoć se u zavisnosti od broja članova porodice kreće od 60 do 180 eura.

Vlada je podržala i prijdlog ministra Recice o izdvajanju sredstava u vrijednosti od 65 hiljada eura za podršku funkcionisanju Centara za smještaj žrtvama porodičnog nasilja.

Zadnje iz rubrike VIJESTI

Najnovije vijesti »

Popularno

Facebook

Fotografija dana