Diplomatski skandali Kosova u 2019. godini

Zvaničnici Haradinajeve vlade koristili su čak i poslednje sate pre raspuštanja Skupštine Kosova za donošenje odluka, javlja večeras KTV.

Vršilac dužnosti ministra inostranih poslova Bedžet Pacoli, nakon što je izvršio politička imenovanja desetine službenika u Ministarstvu spoljnih poslova, iako je ministar u ostavci, imenovao je i nekoliko karijernih ambasadora.

Pohvalio se za njihovo imenovanje, rekavši da drži obećanje da će političkih ambasadora biti što je moguće manje. Međutim u dokumentu do kojeg je došla KTV, Pacoli je takođe imenovao i političke ličnosti.

Imenovani ambasadori bili su: Ijlir Dugoli za ambasadora u Turskoj, Frymezim Isufaj u Velikoj Britaniji, Ljuljzim Mjeku u Saudijskoj Arabiji, Ljendita Hadžitasimi u Italiji, Ljuljzim Plana u Austriji i Adriatik Krieziu u Kanadi.

Među imenovanima je i poslanik Demokratske partije Kosova, Nait Hasani za kosovskog ambasadora u Albaniji.

Na kraju godine, Pacolijeve odluke o imenovanju i delegiranju u diplomatske misije dobile su udarac od Generalne direkcije ovog ministarstva. Direkcija je pisala kosovskim ambasadorima da ne akredituju lica koja nemaju diplomatsko zvanje.

“Obaveštavam vas da nijedna osoba poslata u misije koje vodite nisu službenici civilne službe, niti diplomatske službe, niti Ministarstva spoljnih poslova i kao takvi nisu subjekt pravnog okviru Republike Kosovo, pa čak ni međunarodne konvencije o diplomatsko-konzularnim odnosima…”, saopštila je između ostalog direkcija.

Dopis dalje osporava pravnu osnovu Pacolijevih odluka, pozivajući se na nedostatak napredovanja u zvanjima kroz forme predviđene zakonom, što onemogućava da oni budu akreditovani kao kosovske diplomate u zemljama domaćina.

Bedžet Pacoli, međutim, negirao je da je bilo šta nezakonito u njegovim odlukama o imenovanju i delegiranju u diplomatske misije u inostranstvu. “Za vreme mog mandata ništa nije urađeno izvan zakona i nema toga bez diplomatskih zvanja”, rekao je Pacoli.

Kada je Kosovo bila na pragu početka predizborne kampanje, vlada u odlasku započela je velike polemike oko povlačenja priznanja.

Izjave potpredsednika vlade Envera Hodžaja da ima informacije o povlačenju deset priznanja Kosova, premijer Ramuš Haradinaj, nazvao je izjavama izbornog profiterstva.

Protivljenje je nastavljeno i od strane Ministarstva spoljnih poslova, sa Pacolijem na čelu koji je uporno ponavljao i optuživao Srbiju da koristi siromašne države kako bi povukla priznanja.

Tokom dvogodišnjeg vođenja Ministarstva spoljnih poslova od strane Bedžeta Pacolija, Kosovo su priznale samo dve države. U međuvremenu, rečeno je da je preko 10 država povuklo priznanje, prenosi KTV.

Šef diplomatije bio je umešan u još jedan skandal kada je na Kosovo privatnim avionom doveo čoveka optuženog za zločine protiv čovečnosti.

Štaviše, kenijskog potpredsednika Vilijama Rutoa, dočekala je ceremonijalna garda Bezbednosnih snaga Kosova, iako njegova država nije priznala nezavisnost Kosova.

Izgleda da Ruto nije bio spreman za takav prijem, jer u videu kojim raspolaže KTV upada u oči njegova skoro sportska odeća.

Ministarstvo spoljnih poslova nije dalo nikakvu najavu o ovoj poseti, dok što se tiče svečane garde iz Ministarstva BSK potvrdili su da je bilo zahteva za organizacijom državnog protokola i da su pozvani da budu prisutni na toj ceremoniji.

Ovu tajnu neslužbenu posetu, službenici MSP opravdali su činjenicom da je Kenija jedna od najvažnijih afričkih država i da postoji bojaznost od srpskog anti-lobiranja.

Pored ministra spoljnih poslova, u čijem je hotelu Ruto boravio, kako je otkrila KTV, održani su sastanci sa drugim liderima Kosova, uključujući premijera Haradinaja, sa kojim se tadođe sastao.

Nakon drugog neuspeha Kosova u pristupanju Interpolu, Kosovo se 2019. predalo pre početka samog procesa.
Odlazeći kosovski premijer Ramuš Haradinaj, na preporuku ministra spoljnih poslova Bedžeta Pacolija, zatražio je odlaganje glasanja za članstvo Kosova u INTERPOL za 2020. godinu.

Kosovo je planiralo da traži članstvo u toj organizaciji tokom zasedanja Generalne skupštine, koja je u oktobru održana u Čileu.

Beogradski zvaničnici opisali su povlačenje diplomatskom pobedom nad Kosovom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.