Strane ambasade zahtjevaju oduzimanje ilegalne imovine zvaničnika Kosova

Pod motom „Pravda vraća dostojanstvo žrtava“, danas je obeležena deseta godišnjica Sedmice prava žrtava zločina, piše Ljajmi.

Dok su tražile kažnjavanje počinilaca, strane ambasade na Kosovu takođe su navele oduzimanje imovine zvaničnika, za koju kažu da bi trebalo da bude vraćena građanima zemlje.

Glavni državni tužilac Aleksandar Ljumezi, obećao je da će poboljšati moral za vladavinu zakona.

„Teško je govoriti o pravdi i rehabilitaciji žrtava bez kažnjavanja zločina, tako da bi svi trebalo da budemo više uključeni u kažnjavanje počinitelja i zaštitu žrtava zločina. Ove dve strane imaju iste vrednosti jer su u demokratskom društvu interesi države i žrtava usko povezani. Neuspeh u otkrivanju i kažnjavanju počinilaca ima posledice i za državu i za žrtve zločina, a moguće je i da se zločin koji nije kažnjen takođe ponovi , rekao je Ljumezi.

Ljumezi je rekao da državni tužioci moraju da uvere građane da je zakon snaga koja omogućava slobodu.

Glavni državni tužilac rekao je da treba uraditi izgradnju kapaciteta kako te žrtve ne bi pretrpele smrtne slučajeve, kao što se dogodilo.

Predsednik Vrhovnog suda Enver Peci rekao je da Kosovu ne nedostaje zakonodavstvo, ali kao država se bori da ga sprovede.

“Danas, u okviru proslave Sedmice prava žrtava zločina, mi kao sudije i tužilaci imamo zakon pred sobom i dužni smo da garantujemo pravdu za svakog građanina… Naši građani očekuju da pravosudni i tužilački sistemi deluju odlučno i istovremeno pažljivo, istovremeno poštujući činjenice i svaki dokaz o svakom slučaju. Na nas niko ne sme da utiče. Jasno je da se ne usuđujemo i neoprostivo je da budemo tolerantni prema kršenjima ljudskih prava, a počiniocima ne smemo oprostiti. Ali u isto vreme, nije nam dopušteno da kažnjavamo bez poštovanja svake odredbe tog zakona”, rekao je on.

Događaju su prisustvovali i predstavnici Ambasade Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije i Švajcarske.

Zamenik američkog ambasadora Nikolas Džiakobi rekao je u svom govoru da su SAD ovde da pomognu Kosovu.

„Potrebna je hrabrost i odlučnost da se prijavi zločin nakon traumatičnog iskustva. Komplikovani sudski sporovi mogu biti teret za žrtvu i to samo doprinosi traumi. Moramo shvatiti da je potrebna prijava zločina, a moramo shvatiti i da to nije dovoljno. Sudski sistem bi takođe trebalo da obezbedi da kada žrtva prijavi slučaj, dobije zaštitu koja im je potrebna“, rekao je on.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Nema aktuelnosti za ovaj period!

Facebook

Fotografija dana