Vlada Kosova nije uspijela da potroši sredstva za kapitalne investicije

Vlada Kosova nije uspela da potroši sva sredstva dodeljena za realizaciju projekata iz kategorije kapitalnih investicija, za devet meseci ove godine iz budžeta je potrošeno oko 260 od 789 miliona evra, prenosi Koha Ditore.

U izveštaju (januar – septembar) Ministarstva finansija, stoji da vrednost od oko 260 miliona evra predstavlja nisku stopu izvršenja, u poređenju sa, ukupnim godišnjim budžetom i istiom periodom za prethodnu godinu, zbog kašnjenja usvajanja Zakona o aproprijacijama (budžetska stavka – ograničenje odobrenih sredstava za određene namene) za 2019. godinu.

Kako je navedeno u izveštaju, najveći iznos potrošen je za putnu infrastrukturu, više od 154 miliona evra, za javne objekte (škole, bolnice i druge javne zgrade) utrošeno je 44 miliona evra, dok je najmanje sredstava potrošeno za eksproprijaciju, vozila za prevoz i javnu bezbednost.

Stručnjaci iz oblasti ekonomije smatraju da su potrebne promene u načinu na koji se planiraju kapitalni projekti.

Govoreći za Radio Slobodna Evropa ekonomista Musa Ljimani je rekao da je preduslov za uspeh projekta efikasno i pažljivo planiranje i istakao da na lokalnom i centralnom nivou nedostaju resursi potrebni za projekte iz javnog sektora, te da se sredstva za kapitalne projekte ne mogu koristiti ako ne postoji izvodljivost investicionih programa.

„Mislim da lokalni, ali i centralni nivo, šepaju u ponudi programa i investicija, 90 odsto sredstava za kapitalna ulaganja potrošeno je na putnu infrastrukturu. U osnovi se ne slažem s tim, infrastruktura je veoma važan faktor ekonomskog razvoja, ali nije nosilac ekonomskog razvoja “, rekao je Ljimani.

Politički analitičar sa GAP Instituta Berat Taki je rekao da je kategorija kapitalnih investicija kategorija sa najnižim planiranjem i izvršenjem, u poređenju sa drugim budžetskim kategorijama.

Dodaje da centralne i lokalne institucije treba da planiraju i upravljaju takvim projektima.

Prema njegovim rečima, nema profesionalnih kapaciteta za kreiranje projekata i upravljanje u javnom sektoru.

„Pre svega, nedostaje profesionalni kapacitet na lokalnom i centralnom nivou za upravljanje kapitalnim projektima, poteškoće su u raspisivanju tendera, procedurama nabavki i odražavaju loše upravljanje ili nizak kapacitet planiranja za kapitalne investicije u javnom sektoru“, rekao je Taki za RSE.

Taki smatra da je potrebno preusmeriti sredstava za kapitalne projekte i realizovati ih na dugoročniji period.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.